Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
i.w.o.
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 20:27 Temat postu: Zapożyczenia w tekstach Kuby Sienkiewicza |
|
|
Zwróciliście kiedyś uwagę na pewne zapożyczenia (niekoniecznie świadome) w tekstach Kuby Sienkiewicza? Gdy trochę się poszuka, można odkryć cytaty. Słowa "Bo wszystko nowe jest stare" z "Wiem" pojawiają się ponoć w Starym Testamencie w formie "wszystko co nowe jest stare". "Jedźmy nikt nie woła" ze "Smutnego operatora" to dokładny Mickiewicz. Kojarzycie jeszcze coś? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Czw Lis 26, 2009 20:27 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
E.G.fan
|
Wysłany: Sob Lis 28, 2009 13:21 Temat postu: |
|
|
W "Dwudziestolatce", na końcu Kuba Sienkiewicz zacytował wielkiego polskiego poetę jakim jest Kuba Sienkiewicz: "...jakie to jest wszystko piękne w porównaniu" |
|
Powrót do góry |
|
 |
pedagog
Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 28 Skąd: Urodziłem się oryginałem i nie chciałbym umrzeć jako kopia.
|
Wysłany: Pon Lis 30, 2009 14:51 Temat postu: |
|
|
"Widmo krąży po Europie, widmo komunizmu" - to pierwsze słowa "Manifestu komunistycznego" Karola Marksa i Fryderyka Engelsa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Halinka

|
Wysłany: Wto Gru 15, 2009 20:39 Temat postu: |
|
|
Należy jeszcze dodać wiersz "Potęga smaku" Zbigniewa Herberta, jako inspirację piosenki o prawie takim samym tytule.
Nie tylko literatura, ale malarstwo wzbudza natchnienie, jak np. obrazy Dalego i Picassa.
Jest też wiele cytatów muzycznych wykorzystywanych podczas koncertów: od Beethovena przez muzykę popularną zagraniczną (I Can't Get No) Satisfaction, Hit the Road Jack oraz polską "Goniąc kormorany", aż po szanty - melodia piosenki "Cyrk".
Pamiętam również cytat do oglądania na koncercie EG - była to figura inspirowana rzeźbą "Robotnik i kołchoźnica", znaną jako czołówka radzieckiej wytwórni filmowej Mosfilm. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Blue
|
|
Powrót do góry |
|
 |
i.w.o.
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 22:50 Temat postu: |
|
|
W "Mocnym, podłym show" jest fraza "żyjemy więc od zera do jedynki, horyzont zdarzeń oswajając stąd". Trafiłem na informację, że horyzont zdarzeń to pojęcie fizyczne z teorii względności Einsteina - oznacza przestrzeń, która oddziela obserwatora od zdarzenia, którego nie może on dostrzec. Z kolei z zer i jedynek - jak wiadomo - można stworzyć każdą liczbę (system zero jedynkowy). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 22:50 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |