|
ELEKTRYCZNE GITARY - oficjalne forum zespołu
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
i.w.o.
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 22:54 Temat postu: Nowa płyta bezdof, teledysk do "Dzieci" |
|
|
Pojutrze ma ukazać się nowa płyta EG typu "the best of". Oceniam to raczej jako odgrzewanie kotletów, choć w odróżnieniu do wcześniejszych, podobnych albumów, jest to oficjalne wydawnictwo, wydane - jak podejrzewam - w pełni za zgodą zespołu, który miał udział w doborze piosenek.
Przy okazji tej płyty został nagrany teledysk do "Dzieci". Garstka fanów wie, że istnieje już obraz do tej piosenki, pochodzi z filmu z 1997, "A Ty co?". Ciężko go jednak uznać za prawdziwy wideoklip. A nowy teledysk... No cóż, jestem zaskoczony. Jest świetny, pozostawia pole do interpretacji - podobnie jak sama piosenka - i wręcz zmusza do refleksji. Podczas oglądania wymyśliłem trzy, cztery metafory, jakimi miała być w zamierzeniu autorów historyjka opowiedziana w klipie. Na dodatek gra w nim piękna aktorka.
https://www.youtube.com/watch?v=gf43RMpgLm8 |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 22:54 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Boro
Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 485 Skąd: Ząbkowice Śląskie / Wrocław
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2014 23:31 Temat postu: Re: Nowa płyta bezdof, teledysk do "Dzieci" |
|
|
i.w.o. napisał: | Pojutrze ma ukazać się nowa płyta EG typu "the best of". Oceniam to raczej jako odgrzewanie kotletów, choć w odróżnieniu do wcześniejszych, podobnych albumów, jest to oficjalne wydawnictwo, wydane - jak podejrzewam - w pełni za zgodą zespołu, który miał udział w doborze piosenek.
Przy okazji tej płyty został nagrany teledysk do "Dzieci". Garstka fanów wie, że istnieje już obraz do tej piosenki, pochodzi z filmu z 1997, "A Ty co?". Ciężko go jednak uznać za prawdziwy wideoklip. A nowy teledysk... No cóż, jestem zaskoczony. Jest świetny, pozostawia pole do interpretacji - podobnie jak sama piosenka - i wręcz zmusza do refleksji. Podczas oglądania wymyśliłem trzy, cztery metafory, jakimi miała być w zamierzeniu autorów historyjka opowiedziana w klipie. Na dodatek gra w nim piękna aktorka.
Ja osobiście bym chyba nie nazwał tego takim klasycznym teledyskiem, tylko raczej video-obrazkiem. Z tego co wyczytałem w internecie to był po prostu konkurs na zrobienie tego klipu "Tak, tak, po ponad 20 latach od ukazania się, piosenka zostanie zilustrowana obrazem. Zespół wspólnie z Warner Music Poland oddaje utwór w ręce fanów i organizuje konkurs na remix."
To może trochę tłumaczyć brak zespołu w filmie (a szkoda!), drugie co mnie drażni jest to, że jest to ta stara wersja piosenki. Miałem nadzieję na zaprezentowanie wersji odświeżonej.
PS. Z tego co mi się obiło o uszy to te bestowe piosenki mają być na płycie w nowszych wersjach - to nadawałoby temu wydawnictwu większy sens. _________________ http://www.lastfm.pl/user/kamilboro |
|
Powrót do góry |
|
|
i.w.o.
|
Wysłany: Pon Cze 02, 2014 18:02 Temat postu: Re: Nowa płyta bezdof, teledysk do "Dzieci" |
|
|
Boro napisał: | i.w.o. napisał: | Pojutrze ma ukazać się nowa płyta EG typu "the best of". Oceniam to raczej jako odgrzewanie kotletów, choć w odróżnieniu do wcześniejszych, podobnych albumów, jest to oficjalne wydawnictwo, wydane - jak podejrzewam - w pełni za zgodą zespołu, który miał udział w doborze piosenek.
Ja osobiście bym chyba nie nazwał tego takim klasycznym teledyskiem, tylko raczej video-obrazkiem. Z tego co wyczytałem w internecie to był po prostu konkurs na zrobienie tego klipu "Tak, tak, po ponad 20 latach od ukazania się, piosenka zostanie zilustrowana obrazem. Zespół wspólnie z Warner Music Poland oddaje utwór w ręce fanów i organizuje konkurs na remix."
To może trochę tłumaczyć brak zespołu w filmie (a szkoda!), drugie co mnie drażni jest to, że jest to ta stara wersja piosenki. Miałem nadzieję na zaprezentowanie wersji odświeżonej. :)
PS. Z tego co mi się obiło o uszy to te bestowe piosenki mają być na płycie w nowszych wersjach - to nadawałoby temu wydawnictwu większy sens. |
Nie, konkurs jest na remix piosenki, jak rozumiem. Teledysk zrobiła wytwórnia. Brak zespołu w ogóle mnie razi. Jest mi to nawet bliższe. Skromne i nienachalne.
Nowe wersje... No, zobaczymy. Byle nie były przedobrzone i przegładzone! |
|
Powrót do góry |
|
|
Robin_DJ
|
Wysłany: Sro Cze 04, 2014 08:43 Temat postu: |
|
|
Zakupiłem w dniu premiery nową płytą Przesłuchana już kilka razy - bardzo, ale to bardzo cieszę się, że w końcu doczekałem sie studyjnych wersji starych piosenek z 'aktualnym', dojrzałym głosem Kuby. Super sprawa Nie moge jednak przeboleć jednej rzeczy... że w wybranych nagraniach (np. Koniec, Przewróciło się, Wytrąciłaś) nie pojawił się saksofon tak jak w wersjach koncertowych... wielka szkoda...
Brak też słynnego Doktora D...
Ogólnie 8,5 / 10 |
|
Powrót do góry |
|
|
Boro
Dołączył: 18 Wrz 2008 Posty: 485 Skąd: Ząbkowice Śląskie / Wrocław
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2014 12:52 Temat postu: |
|
|
Chciałbym podzielić się z wami moimi uwagami dotyczącymi płyty po przesłuchaniu jej parokrotnie. Pierwotnie przypuszczałem, że płyta będzie nagrana według koncepcji starych utworów w nowych aranżacjach, jednakże nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, ponieważ uważam, że równie ciekawym projektem było remasterowanie starych piosenek.
Po paru dniach myślę, że ta płyta jest trochę efektem wielu kompromisów i eksperymentów. Dlaczego? Ponieważ nie możemy powiedzieć, że jest to po prostu zagranie tych samych dźwięków nuta w nutę. Zespół bawi się swoimi piosenkami grając je częściowo jak pamiętamy z dawnych płyt, a częściowo muzycy dodają do nich coś nowego. Takie wrażenie mamy słuchając licznych solówek, które kopiują dobrze znane nam motywy, ale nie w całości.
Intrygująco brzmi saksofon w Głowach Lenina, którego nie znamy z wersji z płyty Wielka Radość, podobnie frapująco wygląda sprawa z dodaną zwrotką do Wyszków tonie, czy zmianach w tekście jak w piosence Włosy. Nie jest to więc ślepe zagranie tego co już było. O charakterze zespołu świadczy też nawiązywanie do zarejestrowanych kiedyś na płytach komentarzy Kuby Sienkiewicza w piosenkach jak np. "Puść mi to od początku" w najbardziej znanej piosence o Wyszkowie w Polsce. W warstwie technicznej dość często słychać chorus gitarowy, który dodaje interesującego tła.
Jeżeli chodzi o minusy to martwi brak Doktora Dyzmy, który był również znaczącą piosenką w dyskografii zespołu czy też Huśtawek. Moim zdaniem można było się także pokusić o nagranie nowych wersji do piosenek "Kiedy mówisz człowiek" i "Nie urosnę" - nagranych jeszcze bez Jacka. Piosenka "Ona jest pedałem" została nagrana bardziej współcześnie, brakuje między innymi gitary w tle znanej z wersji studyjnej, podobnie gitara rytmiczna została nagrana spokojniej, jak to można usłyszeć dzisiaj na występach zespołu - ale może to był celowy zabieg. I moje delikatne, osobiste rozczarowanie jako gitarzysty, to strasznie żałowałem, że Jacek Wąsowski nie pociągnął solówy w Wiele Razy, normalnie aż się prosiło!
Podsumowując nowa płyta jest niecodziennym eksperymentem. Z wielu powodów polecam sięgnięcie po ten krążek. Można zachwycać się nad wielością detali, nie jest to banalnie nagrana płyta tylko w dużym stopniu bardzo starannie dopracowana. Niesamowite jest to, że naprawdę w wielu momentach te piosenki są tak podobne do starych wersji, że aż kręci się łezka w oku. Być może na 30-lecie Elektryczne Gitary zaskoczą nas tym razem płytą z piosenkami z innymi aranżacjami. Wszak Dzieci wybiegły i Koniec swoje świeższe wersje już od wielu lat mają.
Chciałbym strasznie podziękować za wymienienie mnie z nazwiska w książeczce do płyty! Przemiła niespodzianka. _________________ http://www.lastfm.pl/user/kamilboro |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pią Cze 06, 2014 12:52 Temat postu: |
|
|
|
|
Powrót do góry |